VISSEN IS GOED VOOR LICHAAM EN GEEST
Veel Nederlanders bewegen te weinig, wat gezondheidsrisico’s als een verhoogd risico op onder meer hart- en vaatziekten, diabetes en depressieve symptomen met zich mee brengt. Sportvissers zullen hier in de regel minder snel last van hebben. Onderzoek toont namelijk aan dat sportvissen een goede bezigheid is voor lichaam en geest.
Vissen is gezond. Die conclusie maakt de laatste jaren steeds meer opgang binnen de academische wereld. Onderzoeken tonen namelijk aan dat de hengelsport als een plezierige en sociale vorm van lichaamsbeweging wordt ervaren. De fysieke inspanning bij het sportvissen kan sterk variëren, maar het gemiddeld aantal calorieën dat een sportvisser in een uur verbrandt komt overeen met wandelen. In combinatie met de rust en ontspanning die vissen met zich mee brengt, luidt de conclusie dat de hengelsport voordelen oplevert voor zowel de fysieke als de mentale gezondheid.
Voordelen buitensport
Een deel van de gezondheidsvoordelen komt voort uit het feit dat vissen een buitensport is. Activiteiten in de natuur hebben volgens wetenschappers een positieve invloed op onze gezondheid en kwaliteit van leven. Zo draagt fysieke activiteit in een groene omgeving bij aan een verhoogd zelfvertrouwen en een betere stemming ten opzichte van fysieke activiteiten in bijvoorbeeld een stedelijke omgeving of in de sportschool. Dit positieve effect is zelfs sterker bij de aanwezigheid van water. Onderzoekers vermoeden dat deze positieve effecten het gevolg zijn van de aandacht voor een externe, (aangename) groene omgeving. Dit zou er toe leiden dat de perceptie van inspanning en eventuele negatieve emoties worden verminderd, waardoor de activiteit als prettiger wordt ervaren.
Mindervaliden
Om de positieve effecten van buitensport te ervaren, hoeft iemand niet volledig mobiel te zijn. In tegenstelling tot bijvoorbeeld fietsen of wandelen is de hengelsport zo laagdrempelig dat ook veel fysiek beperkte mensen hieraan kunnen deelnemen. Dat is een belangrijk pluspunt, want uit vergelijkend onderzoek in Duitsland blijkt dat mindervaliden sterker profiteren van positieve effecten als verbeterde sociale relaties en eigenwaarde dan niet-gehandicapte vissers bij het uitoefenen van hun hobby. Juist omdat de hengelsport één van de weinige activiteiten is die mensen met een fysiek beperking recreatiemogelijkheden in de buitenlucht biedt, zijn er diverse (vrijwilligers)organisaties en zorginstanties die specifiek gericht zijn op hengelsport als buitenactiviteit voor mindervaliden.
Therapievorm
In vergelijking met andere landen is het aanbod van de hengelsport als recreatie- of therapievorm in Nederland nog vrij beperkt, maar in het buitenland zijn er al tal van initiatieven die de positieve effecten van het sportvissen benutten voor een specifieke doelgroep. Zo zijn er in onder meer Engeland en Australië gespecialiseerde organisaties die vissen als therapie voor veteranen met PTSS aanbieden. Het Amerikaanse Casting for Recovery biedt een andere vorm van revalidatie met behulp van hengelsport. Vliegvissen blijkt namelijk het herstel te bevorderen bij vrouwen die een operatie of bestraling hebben ondergaan als onderdeel van hun behandeling voor borstkanker. Niet alleen de rust en ontspanning, maar vooral de zachte ritmische beweging van de armen die bij deze specifieke vorm van hengelsport nodig is draagt bij aan het herstelproces.
Gezonder en gelukkiger
Uit tal van wetenschappelijke onderzoeken komt duidelijk naar voren dat de hengelsport een positieve bijdrage kan leveren aan onze gezondheid. Het mooie daarbij is dat het laagdrempelige en toegankelijke karakter van deze hobby veel mensen – ook zij die te weinig bewegen, stress en stressgerelateerde lichaamsklachten hebben – een goede mogelijkheid om gezonder en gelukkiger te leven. Laat de talloze vormen van therapie en de pakhuizen met pillen daarom voor wat ze zijn en doe hetgeen tal van wetenschappers inmiddels onderschrijven om lekker in je vel te zitten: pak een hengel, ga naar buiten en vis!