Samen VISsen:
leuk & gezond
Voor de bewoners van zorgcentra kan het soms lastig zijn om er zelfstandig op uit te gaan. Om deze vaak kwetsbare bewoners het gevoel te geven dat ‘ze er zeker nog bij horen'. Hengelsportverenigingen hebben afgelopen jaar al meer dan 1300 bewoners van zorgcentra mee naar buiten genomen, want samen vissen is leuk en gezond!
Waarom samen vissen met ouderen?
✓ Werkt ontspannend en meditatief, verlaagt stressniveaus door natuurbeleving.
✓ Verbindt ouderen met vrijwilligers en andere deelnemers.
✓ Geeft een gevoel van prestatie en biedt afleiding van dagelijkse routines.
✓ Creëert blijvende herinneringen en verbetert het gespreksmateriaal.
Een sociaal onderonsje
Tijdens het vissen wordt gezellig gekletst door vrijwilligers en deelnemers die vaak één-op-één gekoppeld zijn. Aan het einde van het visuitje zijn de twee dan ook echt maatjes geworden. “Die man is zijn gewicht in goud waard!” zegt een van de deelnemers enthousiast. Maar deelnemers genieten ook van alles wat er om hen heen gebeurt, de mensen die langs lopen en vragen aan de deelnemers wat ze aan het doen zijn. Een zorgbegeleider zegt dan ook dat de deelnemers “Het even aanvoelen dat ze er nog bij horen”.
“Je wordt er lekker rustig van”
Deelnemers vinden het heerlijk om buiten even tot rust te komen. Gewoon het bezig zijn, buiten in de natuur, maar ook het vissen zelf. Want het gefascineerd staren naar de dobber heeft iets rustgevends, bijna een soort meditatie. “… je bent helemaal op een andere toer, dus in andere gedachten … want je bent bezig met dat vissen, je let alleen op die dobber” zegt deelnemende mevrouw Rietveld.
Even de kamer uit
Even de deur uit. “Ik zit vijf uur per dag voor de tv” zegt een van de deelnemers, en geeft aan het heerlijk te vinden om even een andere gedachte te hebben. Ondertussen genieten deelnemers tussen de bomen en van de eenden die langs zwemmen, even wat anders! Deelnemers zijn druk bezig met het vissen en stralen van oor tot oor als ze een visje vangen.
Een foto, een blijvende herinnering
Met het gevangen visje even snel op de foto. Deelnemers vinden het superleuk, maar het is ook heel nuttig. Als de foto wordt afgedrukt en op de kamer van de deelnemer wordt geplaatst is het een echte smaakmaker. “Verzorgend personeel ziet die foto’s hangen en wijzen de foto aan: waar was dat?” en er begint een prachtig gesprek, vertelt een begeleidster.